Je bent te mooi en te waardevol om jezelf steeds weer opnieuw pijn te doen. Een leven zonder eetbuien bestaat echt!

Aarzel niet langer om je verhaal te vertellen en samen een weg te zoeken naar een gezond en vitaal lichaam.

Boulimia Nervosa

Wat is boulimia?

Boulimia betekent letterlijk ‘honger als een rund’. Het woord ‘nervosa’ geeft aan dat die honger door iets geestelijks ontstaat. De oorzaak is dus niet lichamelijk, maar de gevolgen ervan wel. Als je boulimia hebt, dan heb je meestal een normaal gewicht. Aankomen vind je verschrikkelijk, terwijl je toch regelmatig flinke eetbuien hebt. Boulimia nervosa wordt ook wel een eetverslaving genoemd. Mensen met deze stoornis denken aan bijna niets anders. Een verslaving waarbij het zichtbare probleem veel eten is, maar waarbij het echte probleem, de oorzaak van de verslaving, stress, emotionele problemen en vaak een verstoord zelfbeeld is. Boulimia komt vaker voor dan anorexia, maar is minder zichtbaar doordat mensen met boulimia beter op gewicht blijven. Je kunt het dus al langere tijd hebben, terwijl niemand het in de gaten heeft.

Eetbuien

Als je boulimia hebt, dan voel je vaak een enorme drang om te eten en heb je eetbuien. Tijdens zo’n bui eet je grote hoeveelheden ongezond voedsel en heb je het gevoel dat je de controle over je eetgedrag kwijt bent. Je kunt gewoon niet meer stoppen! Omdat je je na zo’n eetbui schuldig voelt en niet aan wilt komen, ga je daarna een periode niets of heel weinig eten, of probeer je het zo snel mogelijk kwijt te raken door bijvoorbeeld hevig te sporten. Maar ook op ongezondere manieren, zoals vasten, braken, het gebruik van laxeermiddelen, een klysma of plaspillen. En daarna volgen er weer eetbuien en blijf je steeds in die vicieuze cirkel. Een eetbui bij iemand met boulimia verloopt vaak via bepaald patroon. Eerst fantaseer je over wat je wilt eten. Vervolgens ga je het kopen. Zodra je thuis bent, begin je met eten. Dit gebeurt dwangmatig, zonder te proeven en zonder dat je er van geniet. Je hebt jezelf niet meer onder controle. En je eet alles op, tot en met de laatste kruimel. Pas dan begint het schuldgevoel en de angst om aan te komen.

Symptomen

Bij een eetstoornis als boulimia komt vaak veel schaamte kijken. Je schaamt je voor je eetbuien en probeert ze voor anderen verborgen te houden. Omdat alles in jouw leven om eten draait voel je je eenzaam en onbegrepen. Om jezelf te troosten grijp je weer naar eten. Door de grote hoeveelheden eten die in 1 eetmoment wordt ingenomen, raakt je verzadigingsgevoel verstoord. Met andere woorden, je voelt niet goed meer aan wanneer je honger hebt en wanneer je voldaan bent. Duizeligheid en flauwvallen kunnen voorkomen, net als haaruitval en het uitblijven van de menstruatie. Door het braken kan keelpijn en heesheid ontstaan, hartritmestoornissen en gebitsproblemen.

Ook al heb je bij boulimia niet het extreme gewichtsverlies zoals bij anorexia, toch moet het net zo serieus genomen worden.

Voel je niet meer alleen en onbegrepen. Aarzel niet langer om je verhaal te vertellen.

Contacteer Sofie