Je bent te mooi en te waardevol om jezelf steeds weer opnieuw pijn te doen. Een leven zonder anorexia bestaat echt!

Aarzel niet langer om je verhaal te vertellen en samen een weg te zoeken naar een gezond en vitaal lichaam.

Anorexia Nervosa

Wat is anorexia?

Anorexia nervosa betekent in het Latijn ‘gebrek aan eetlust door nerveuze omstandigheden’. Deze eetstoornis die wordt veroorzaakt door een ontevredenheidsgevoel over jezelf en het gevoel dat je geen controle meer hebt over je leven. Mensen met een stoornis vinden het vaak moeilijk om met allerlei emoties om te gaan. Lijnen geeft ze een tijd lang een sterk en veilig gevoel, en het vlakt die vervelende onderliggende emoties af.

Nooit mager genoeg

Mensen met anorexia vinden zichzelf nooit mager genoeg. Men kan spreken over een vertekend zelfbeeld. De angst om aan te komen of de wens om af te vallen is zo groot, dat (niet) eten hun leven volledig beheerst. Mensen met dit eetprobleem zijn geobsedeerd bezig met het tellen van calorieën, voedsel en de weegschaal. Ze leggen zichzelf een zwaar eet- en beweegpatroon op. Het dagelijks wegen en meten van het lichaam hoort daarbij. Daarnaast is steeds magerder worden een verslaving. Het geeft ze het gevoel dat ze ergens controle over hebben en dat ze ergens goed in zijn, namelijk: afvallen.

Eetbuien en braken, laxeren en overdreven sporten

Bij anorexia, lukt het je niet altijd om die strenge controle over het eten te bewaren. Doordat het lichaam constant uitgehongerd wordt of op een streng dieet staat, ontstaan er soms eetbuien. Hierbij eet je in een korte tijd heel veel calorierijk voedsel, en heb je het gevoel dat je geen controle hebt over het eten. Het gevolg is dat je je heel slecht over jezelf gaat voelen. Er ontstaat een hevige angst om aan te komen en een enorm schuldgevoel die ervoor zorgen dat je maatregelen gaat nemen om het overmatige eten weer kwijt te raken. Hierbij kan je denken aan braken, laxeermiddelen en/of overdreven lichaamsbeweging.

Verbergen van symptomen anorexia

Bij anorexia probeer je doelbewust je eetlust en hongergevoel te onderdrukken en het liefste wat je wilt is afvallen. Je telt altijd calorieën, eet alleen een bepaald soort eten met weinig suikers en vetten en houd je aan een streng eetritueel. Er zijn maar weinig mensen die dat lang volhouden. Men doet er werkelijk alles aan om toch zo min mogelijk voedsel tot zich te nemen. Mensen uit je omgeving die zich hier zorgen over maken, zorgen ervoor dat jij je terug trekt en het feit dat je niet eet op allerlei manieren probeert te verbergen. Hierdoor raak je steeds meer geisoleerd.

Mensen met anorexia nervosa krijgen vaak lichamelijke klachten als ze te mager worden: duizeligheid, haaruitval, botontkalking en bij meisjes en vrouwen kan de menstruatie uitblijven.

Anorexia is een gevaarlijke stoornis en kan zelfs levensbedreigend zijn, dus wees niet bang en aarzel niet langer om contact op te nemen. Want een leven zonder deze stoornis is echt mogelijk.

Voel je niet meer alleen en onbegrepen. Aarzel niet langer om je verhaal te vertellen.

Contacteer Sofie